02/07/2021

Kaltēt vasaru.

    Kāds teica, ka būšot vēsa un lietaina vasara. Bet noticis pretējais. Sauss un saulains. Karsts un vēl karstāks. Ar draudzenes uzskaitījām cik lietainas dienas bijušas kopš aprīli. Vēl pietiek ar vienas rokas pirkstiem, tik tikai bijis lietus. Kāpēc tik ļoti tam sekojam līdzi? Mazdārziņa īpašnieki sapratīs. Cik ļoti ir vajadzīgs lietus dārzam, augiem un puķēm ko audzē. 

   Un ja reiz kaltē, tad kaltēju arī es. Visu ko varu.





   Mana "Zīle" tik šancē. Kaltēju visu ko neapēd un paliek pāri. Rabarberus, zemenes, ananāsus un pat banānu mizas. Kam tās? Kad samaļ konsistence kā kūdrai parupjākai. Ideāls mēslojums istabas puķēm. Pārstādīju visus puķpodus, kārtīgi sabarojot iejaucot melnzemes maisījumā.


   Tāpat kaltēju un žāvēju savus ārstniecības augus. Visus ko salasu. Ziemai zāļu skapītis ir jāpiepilda. 








   Tikko ziņkārības pēc, izgāju savam sarakstam cauri, cik un ko esu jau ielasījusi. 35 augi. Kāds kārtīgas buntes, kāds tikai sauja, bet ir jau tik daudz, bet tai pat laikā maz. Vēl daudz kas jāsagaida izaugam, nobriestam, lai varētu lasīt un kaltēt. Un vasara jau ar - tikai pusē.


   Trauki un turzas pildās. Visam pat vietas nepietiek virtuvē. Daļa tik dzīvoklī glabājas. Liela daļa senču mājās. Parādījies šogad arī kāds jauns augs, bet kādu neielasu, jo nav vajadzības. Arī savā dārzā pamazam iesēju, iestādu pa kādam jaunam ārstniecības augam. Šogad kārtīgi priecē smaržīgais mirris. Aug kupls un būs ražīga sēklu raža. Provēšu jaunas receptes. 


   Un zinājāt ka daudzi savvaļas augi der arī mazdārziņa krāšņajām puķu dobēm? 
Biškrēsliņš, sarkanais āboliņš, raspodinš, vīrcele, mārsils un savvaļas burkāns. Tie ir augi kas tagad aug arī manās puķu dobēs, starp dālijām, lilijām un gladiolām.


   Ravējot atradās viens smalks, interesants augs. Atstāju. Un ziniet kas tas izrādās ir? Ārstniecības matuzāle. Augi paši atnāk pie manis iepazīties. 


  Domāju, ka vajadzētu atsevišķu rakstu visiem maniem dārza ārstniecības augiem. Pašai interesanti cik jau aug un zeļ manās dobēs.


   Bet tikmēr kaltējam vasaru, lai beidzot lietus uzlītu, kas pabarotu un padzirdītu dārzu.  

4 komentāri:

  1. Te lietutiņš atnāca Līgo vakarā un labi palaistīja. Bet tas karstums jau labi izkaltē, ka prasās jau atkal. Tad novēlu gan jums - šaurajā galā, gan mums - platajā - lai lietutiņš palaista.
    O, matuzāles manā dārzā netrūkst, jāpapēta, kam tā domāta.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par novēlējumu. Gaidām joprojām lietu ;)

      Dzēst
  2. Kolosāli! Man arī puķu dobē ir augi no pļavas. Skaisti un audzelīgi...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā man ar patīk, ir tik daudz skaistu augu kas var priecēt dobēs :)

      Dzēst