24/07/2012

Vīgriežu sīrups

 Šodien tiku pie pamatīgas buntes vīgriezēm. Arī pēdējais moments. Sāk jau noziedēt. Tik ēnainās vietās vēl var sadabūt kaut cik nepārziedējušas galviņas.
Lielākā daļa kaltējas tējai. Bet tad ienāca prātā arī paprovēt uzmeistarot vīgriežu sīrupu. Ka tāds tiek vārīts, viens komentētājs pameta ideju manā draugu galerijā pie ceļmallapu sīrupiem.
Rakājos un atradu šo recepti.

Tad nu ķēros klāt.
Visus ziedus sietā pāršķiroju, sagriezu un kārtīgi noskaloju.


Ļoti kārtīgi jāpārlasa un jānoskalo. Ai kā kukaiņi mīl šo augu. Ne tikai uz Pārventu mašīnā ceļo kustoņi, bet pat uz dzīvokli. :)))


1. Noskaloju, iekšā katlā un pāri ūdeni. Man bija pilns katls ziedu un pilns katls ūdens. Un stundu vārīju.
2. Pēc stundas vārīšanas. Dzīvoklis viss patīkami rūgteni saldi smaržoja.
3. To visu nokāsu. Es visu kāšu divreiz. Otro reizi atlejot atpakaļ (nu jau iztīrītā katlā).
4. Divas pakas cukuru. Ņēmu uz "aci", lai būtu puse uz pusi.
5. Vārīju kādas 20 - 25 minūtes. Pie beigām pielēju klāt viena izspiesta citrona sulu, un pavārīju vēl 10 - 15 minūtes. Viss.
(Receptē bija, ka vāra vēl ar cukuru stundu, un tad ar citrona sulu stundu. Priekš kam vaig šitādu padarīšanu. Nav vajadzības. Tikko veidojas sīrups, tad jau ir praktiski gatavs.).


Uguni nost, un sapildīju tīrās pudelēs. Korķēju ciet. Pat sasedzu vēl zem dvielīša pāris stundas, lai izkarsējas. Lai labāk glabājas ziemai.
Ai kas par sīrupu. Man ļoti garšo.


Kā zināms vīgrieze ir nervu zālīte. Labs nomierinātājs.
Vīgriezēm piemīt pretiekaisuma, urīndzenoša, savelkoša, sviedrējoša, pretreimatiska, nomierinoša iedarbība. Tās uzlabo gremošanu un vielmaiņu, stabilizē organismu stresa situācijās. Pret stresu un miega traucējumiem.
Ideāls līdzeklis mierīgiem ziemas vakariem, un saldākam miedziņam.
Lai laba veselība! :)

9 komentāri:

  1. Šitas izklausās makten labs... man vajadzētu noprovēt. Varbūt tev kāds cilvēks brauc uz Rīgu ( Jelgavu - Ozolniekiem)??? Vai tam sīrupam ir tā sīvi rūgtā vīgriežu garša?

    AtbildētDzēst
  2. Gatavais sīrups pudelēs ar savu zeltaino toni atgādina medu:)))

    AtbildētDzēst
  3. Paldies! Ļoti laba recepte, tikko mēģināju varīt, tikai citronu vietā pielikās mūsu pašu upenes, tas sanāca netīšām, jo uz pilits vārījās upeņu ievarījums un blakus vīgriezes, kad upenes lēju burciņās beigās katlā palika ne šis, ne tas... pilna burciņa nesanāca un pēc mazākas uz pagrabu skriet negibējās, tad nu vīgriezes pirmo tūri nokāsu upeņu katliņā, ieguvu skaistu sarkanu sīrupu. Un domaju, ka vīgiezes un upenes viena otru labi papildina. Tā ka mazliet paimprovizeju ar Jūsu recepti. Nakošo reizi noteikti pamēģīnāšu, pēc Jūsu piedavatās receptes.
    Tas ir tik jauki, ka dalaties! Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man prieks, ka noder. Un laba ideja par upenēm. Pat iedomājos, ka citrona vietā tāpat varētu mūsu pašu cidonijas likt utt. Katrs jau to recepti var uzlabot pēc savas patikšanas.

      Dzēst
  4. Urīndzenoša un saldākam miedziņam - ai, kur laba kombinācija! Bet sīrups garšīgs! Un ja atjauc ar šņabi proporcijā 1:1, iznāk vīgriežu liķieris.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Urīndzenoša būs praktiski jebkura zālīšu tēja. Ar to jārēķinās.

      Dzēst
  5. Paldies )) vienmeŗ aktuāli un saldi)))

    AtbildētDzēst
  6. Noteikti nevajag skalot, jo aizskalojis visi vērtīgie ziedputekšņi, aminoskābes to saturā! Kukainīšu daudz, tas tiesa, tādēļ atstāju ziedus uz nakti uz balkona izbērtus, lai šie dabū aizskriet.

    AtbildētDzēst