01/06/2011

Efeju sētložņa

 Šī mazā, nepamanāmā, brīnišķīgā zālīte, ar reibinošo smaržu, kurai daudzi min virsū, vai ravē kā nezāli no dobes ārā, ir tik ārstnieciska, ka cenšos katru vasaru šo salasīt. Un šogad palaimējās, atradu labu vietiņu, kur bija smuki saaugušas.
Dabā, īstenībā viņas var izskatīties pat nedaudz atšķirīgas, kaut ir viena un tā pati. Tas ir atkarīgs, kur viņa aug.


Tiešajā saulē, un zemā vai nomīdītā zālē, viņas būs mazas, sīkas sīciņas, lapas pat iebrūnas, saulē "iesauļotas". Bet garā zālē, ēnā, aizaugušā vietā, tās būs garas jo garas, gaišas, savijušās kā "čūskas", kas mēģina izpraukties no garās zāles. Kā man patīk viņas aromāts - mmmm :D

Sētložņa.
Drogām ir savelkoša, pretiekaisuma, urīndzenoša, gremošanu veicinoša, vielmaiņu aktivējoša un brūces dziedējoša iedarbība. Tēja palīdz pret klepu, bronhītu, bronhiālo astmu, hroniskām iesnām, to lieto arī ēstgribas rosināšanai, gremošanas veicināšanai organisma vispārējās vielmaiņas uzlabošanai.
Lietošana.
1 tējk. drogas aplej ar karstu ūdeni (80 grādi), ļauj ievilkties 10 - 15 min. Nokāš un dzer siltu pa 1/4 glāzes 2 - 3 x dienā.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Brīdinājums.
Lietojot augu preperātus, stingri jāievēro devas, jo tos nedrīkst pārdozēt. Nav ieteicams lietot grūtniecēm.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šo augu lietoju kompleksajās tējas maisījumos pie gripām, klepiem, saaukstēšanās simptomiem, kā arī vielmaiņas veicinošās tējās.
Iesaku šo augu apliet ar 80 grādus karstu ūdeni, lai nepazaudētu tās vērtīgās ēteriskās eļļas, kas augā ir. Pat var izmantot auksto aplējumu. Tas ir - augus aplej ar istabas temperatūras ūdeni un nostādina 4-12 stundas. Aukstos uzlējumus galvenokārt pagatavo no aromātiskajiem un maigiem augiem, īpaši no tiem, kuriem piemīt atvēsinoša un atsvaidzinoša iedarbība. Lai uzlējums būtu labāks, izmanto augu pulveri.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru