13/09/2014

10 grāmatas, kuras visvairāk ietekmējušas manu dzīvi.

 Ieraudzīju bloga ārēs stafeti saistībā ar grāmatām, un pie Absalūta grāmatplaukta uzprasījos arī es ielekt šai stafetē. Jo grāmatām manā dzīvē ir liela loma. Daudz lasu, un daudz vācu savai mājas bibliotēkai. Kuru daudzi nesaprot. Tagad takš e-bibliotēkas, elektroniskās grāmatas. Tās tikai putekļus krāj. Bet es nevaru bez viņām. Sajust rokās grāmatu, savu grāmatu. Šķirstīt, lasīt, pārlapot drukātu papīru. To sajūtu var dot tikai īsta grāmata.


 Es savu top desmitnieku viegli izvēlējos. Atlika tik paņemt lapu un uzmest, kuras pirmās iekrīt prātā. Pareizāk būtu teikt, kuras nekad manu prātu nav atstājušas. Kādā dzīves posmā joprojām uzpaliksnī atmiņas un sajūtas par konkrētu grāmatu. Un tās arī visas tad arī sarindoju.

1. "Ziedu valsts" - Moriss Karēms.
Pati pirmā manis izlasītā bērnībā grāmata. Kura mani apbūra un paņēma lielā varā. Mazu meiteni ziedi sodīja un pārvērta tik mazu kā pašus ziedus un lika izdzīvot viņu dzīvi. Pēc šo grāmatu ilgi nevarēju nevienu ziediņu noplūkt tikai tāpat vien un izmest.
Un cik jocīgi sanāk, tagad mans lielākais hobijs ir tieši augi un ziedi, to lasīšana. Un lasot augus es katram noplūktam ziediņam pateicos par tā devumu. Grāmatas mūs audzina.

2. "Smaragda pilsētas burvis" - A.Volkovs.
Es gribēju būt burve, es gribēju izjust maģiju, es gribēju bruvju kurpītes. Vārnas, kas lidoja virs manas sētas, spēlējoties, tās noturēju par lidojošiem pērtiķiem, kas atlidojuši man pakaļ. Ilgi šī grāmata mani bērnībā turēja savās burvestībās un piedzīvojumos, kurus gribēju izjust es pati.

3. "Doktora Dūlitla peldošā sala" - Hjū Loftings.
Mamma bija šokā, kad es ļoti maza būdama, pievarēju šo biezo grāmatu. Bet tā pārņēma mani tā, ka pat nepamanīju, ka izskrēju cauri. Un ļoti pārdzīvoju, ka jau beidzies brīnišķīgais ceļojums. Šodien maz ko atceros no grāmatas, bet fragmentu vēl atminos, kur pīle nāca pa trepēm lejā un runāja. Kāpēc tieši to atceros?

4. "Atnācēji no nekurienes" - Fransiss Karsans.
Pamatskolas laikā ļoti daudz lasīju grāmatas par kosmosu, galaktikām, zvaigžņu sistēmām. Es pat zināju ļoti daudz zvaigznājus pēc nosaukumiem un parādīt zvaigžņotajās debesīs. Tagad labi ja lielos greizos ratus un sietiņu zinu parādīt. Un kad nonāca man rokās šī grāmata, es saslimu pavisam un galīgi. Man patika šis mistiskais, nezināmais ceļojums, kas bija pasniegts uz pozitīvās nots. Vismaz es tā atceros. Pēc grāmatas izlasīšanas, man pat bija sapnis saistībā ar grāmatā izlasīto, kuru fragmentu es atceros vēl tagad.
Mans nepiepildītais sapnis bija kļūt par astronomi.

5. "Ieskaties un ieklausies zirgā" - V.Stukuls.
Jā, vēl viena mana vājība zirgi. Ar jāšanas sportu un zirgkopību nodarbojos vairāk kā piecus gadus. Iesāku to pamatskolas beigās. Un kad nonāca šī grāmata man rokās, staigāju ar to kā ar neatņemamu sevis daļu. Lasīju gandrīz kā bībeli. Nevis no vāka līdz vākam, bet tā izrauti pa lapai. Atvēru uz dullo lapu un palasīju kādas rindkopas, lapas. Grāmata bija tik mīļa. ka pat pārzīmēju attēlus.


6. "Dziedoņi ērkšķu krūmā" - Kolīna Makkalova.
"Ir teiksma par putnu, kas dzied tikai reizi mūžā — saldāk nekā jebkurš cits virs zemes. Reiz šis putns atstāj ligzdu, dodas meklēt ērkšķu krūmu un neliekas mierā, kamēr to atrod. Tad, apmeties tā dzelk­šņainajos zaros ..."
Šo ievadu savā laikā pat zināju no galvas. Kaligrāfiski aprakstīju sev klades ar šiem tekstiem, ar izrāvumiem no grāmatas.
Ja mūsdienu jaunajai paaudzei aizliegtais mīlas stāsts ir "Krēsla" un tās sērijas, tad manā laikā tā bija Megija ar Ralfu no šī romāna.

7. "Grāfs Monte Kristo" - Aleksands Dimā (tēvs).
Grāmata, kuru joprojām uzskatu par vienu no labākajām manā grāmatu plauktā. Pat piedalījos balsojumā "Lielajā lasīšanā" tieši ar šo. No vienas puses liekas, nu kas tur tik sevišķs. Bet man spēcīga grāmata. Lika padomāt kur esmu, ko gribu, kurp gribu doties tālāk. Lika saprast, ka ir kaut kas jādara, ja gribi ko sasniegt. Un mūsos ir ļoti daudz spēka, lai to izdarītu. Es drīz vien pēc šīs grāmatas iestājos augstskolā, pametu darbu, kas mani vairs neuzrunāja, un pārcēlos dzīvot uz Rīgu. Sakritība?

8. Dāmu detektīva 10.sērijas grāmata "Alleroda jeb viss sarkans" - Joanna Hmeļevska. 
Vienīgā grāmata manā vēsturē, ko esmu izlasījusi 3 reizes. Un smējusies līdz asarām, kā pirmo reizi lasot.
Šo grāmatu glabāju kā acuraugu. Domāju, ka derētu atkal izlasīt. Anotāciju izlasot, liekas tik tāds lēts detektīvs vien ir. Bet neskatieties uz to. Grāmata, kas liks asaras liet ... no smiekliem.

9. J.I. Stradiņa kriminālromānu sērija - visa. Sākot ar  "Atvērtā seifa noslēpums" un beidzot ar "Burbonu nama bagātības". Pa visam 14 grāmatas.
Kad iepazinu šo latviešu raksnieka grāmatas un sekoju līdzi Kronberga un Štāla piedzīvojumiem, tad saslimu ar detektīvu pavisam un galīgi. Neticēju, ka to raksta mūsu pašu latviešu rakstnieks un ne sliktāk par Agata Kristi. Gadiem sekoju līdzi viņa grāmatām. Pirku, kad tikko iznāca jauna, un tad apstājās. Izrādās rakstnieks jau vairs kā 6 gadus nav starp mums. Laika gaitā esmu dabūjusi visas 14 grāmatas.Un glabāju kā acuraugu.

10. "Da Vinci kods" - Dens Brauns.
Un pēdējā manā sarakstā būs šī. Kad izlasīju šo grāmatu, biju sajūsmā. Pat nopirku otro daļu "Eņģeļi un dēmoni". Grāmata, kas lika aizdomāties, ka daudz kas šai pasaulē notiek, kas tāds, ko mūsu prātiem brīžiem neizprast. Patīk mistika, brālības, simbolismi. Piesaistīja šāda tipa grāmats ilgu laiku, ka man jau laba kolekcija ar ko līdzīgu - "Tempļa ordeņa mantojums", "Aleksandrijas sargs", "Sātana bībele", "Zudušais zimbols" ū tē tē, un tā vēl kādas 10. :D Protams, izlasu, aizrauj uz to brīdi, un pēc kāda laika jau aizmirsti. Bet pirmo protams atceros. Tik žēl, ka pēc tam filmu noskatījos. Toms Henks man visu sabojāja. Bija tomēr sava iztēle uzburta, bet filma to pabojāja. Jātic ir tam, ka saka - "Ja lasi grāmatu - neskaties filmu. Ja skaties filmu - nelasi grāmatu".

Tas nu ir mans desmitnieks. Tāds nieks vien ir, bet izgāju visai savai dzīvei  - dzīvei starp grāmatām - burtiski cauri.
Tagad jāizvēlas, kuriem trim tālāk padot stafeti. Tad es izvēlos 3 blogdraugus Ramonu, Ilzi un Leldi, kuriem man būtu interesanti palasīt, kas tad ir viņu top10.

1 komentārs:

  1. Es jau pat biju piemirsusi. Kaut kā toreiz aizmirsu paziņot vēl personīgi. Gaidīšu ar interesi grāmatu topu.

    AtbildētDzēst