04 augusts 2012

Sveces - pašu taisītas.

 Patīk man dedzināt sveces. Jau sakrājušies bija visādi galiņi un atlikumi.
Saņēmos un vienu dienu ieprovēju uzmeistarot jaunas.


Visu sasmalcināju un katliņā iekšā. Uguni apakšā. Un nieka 10 minūtēs viss bija sakusis. Divos stikla traukos un vienā čipsu bundžā ieliku lina auklu, ko apakšā pieķēru ar pilienu superlīmes. Un tad salēju izkausētās sveces masu pa traukiem. Pirms tam vēl piepilināju rožu ēterisko eļļu nedaudz masai.


Tagad sveces tiek dedzinātas. Patīk krāsa kāda izveidojās no visām kopā, patīk aromāts.
Tik jocīgi likās, kad sveces atdzisa, vidū izveidojās pamatīga bedre. Kāpēc tā? Kā to novērst?


5 komentāri:

  1. Atceros kā mēs bērnībā ar brāli krājām sveču galus, lai uz Zssvētkiem izlietu paši savas, tie bija tik forši vakari!
    Par to bedri..vai nevarētu tā būt, ka masa nebija viendabīga un līdz ar to izveidojās tā bedre?!

    AtbildētDzēst
  2. Nē, bedres iemesls ir vistīrākā fizika - ātrāk atdziest parafīns, kas ir pie ārējām malām un saraujoties pierauj klāt parafīnu no vidus. Lai to novērstu, sveces jālej ļoti, ļoti lēni, ļaujot malām dzist un vienlaikus lejot klāt vidu. Ja parafīns vai vasks atdziest pārāk strauji,pašas sveces vidū mēdz izveidoties caurumi, tāpēc pusmīkstā stadijā ap dakti vēl pabaksta ar kaut ko asu un lej otru porciju, aizpildot visus caurumus un izlīdzinot arī augšu.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies Diāna ;) ļoti noderīgi. Tagad būšu gudrāka :)

    AtbildētDzēst
  4. Man nekad neizdodas sveci izdabūt no trauciņa. !

    Kāda ir tava metode?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. No stikla trauka es neņemu ārā. es tajā arī svilinu nost. Bet no čipsu pringle bundžas vienkārši - noplēšu nost to papīru ;)

      Dzēst